Ο Θόδωρος Αντωνίου, από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της εποχής μας, εξελέγη χθες τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Μουσικής Σύνθεσης. Στο πρόσωπό του η Ακαδημία αναγνωρίζει τον δημιουργό που έχει καταθέσει το προσωπικό του στίγμα στην πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σύνθεσης και έχει πετύχει να συνδέσει εντελώς πρωτοποριακές τάσεις με αναμνήσεις ήχων παλαιοτέρων εποχών και να «κυκλοφορεί» μουσικά ανάμεσα στη τονικότητα και την ατονικότητα με τρόπο εντελώς προσωπικό. 
Αξιοσημείωτη είναι η ευελιξία του ανάμεσα στα διάφορα στυλ, ευελιξία που είναι περισσότερο εμφανής στις μουσικές συνθέσεις του για το θέατρο, όπου -αναλόγως των έργων και της συνεργασίας του με τους εκάστοτε σκηνοθέτες- μεταπηδά με άνεση εκπληκτική από το ένα μουσικό ύφος στο άλλο, από μπαρόκ μέχρι ηλεκτρονική μουσική.
Ο Θόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές για να τις ολοκληρώσει στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ. Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Υπήρξε ιδρυτής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής της από το 2004 έως το 2011. Έχει γράψει πάνω από 450 έργα, εκ των οποίων τις όπερες "Περίανδρος", "Βάκχες", "Οιδίπους επί Κολωνώ", έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, καντάτες, τρεις συμφωνίες, κοντσέρτα κ.ά. καθώς και 150 έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει διευθύνει πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως, όπως την Ορχήστρα Δωματίου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης, τις Ορχήστρες των Ραδιοφωνιών του Βερολίνου, του Παρισιού και της Βαυαρίας, την Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα κ.ά. Για τη γόνιμη πορεία του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
_____________