πάλη για μια καλύτερη ζωή - Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων στην δημιουργία και στην Τέχνη.*......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη............. Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία ντοκιμενταριστών για χρέη από την ΕΡΤ


Το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ έφερε τα πάνω κάτω στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου κι έπληξε ιδιαίτερα τους ντοκιμαντερίστες, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κι έχουν παραδώσει δουλειές τους, δεν μπορούν να εισπράξουν ευρώ τσακιστό. «Βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας» γράφουν στην επιστολή διαμαρτυρίας δύο δραστήριες και αξιόπιστες γυναίκες με σκηνοθετικό έργο. Η Αννέτα Παπαθανασίου και η Πέννυ Παναγιωτοπούλου υπογράφουν την επιστολή εκ μέρους της ΕΕΝ (Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) και της ΕΣΠΕΚ (Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου), αντίστοιχα, και ζητούν να δώσει λύση στο πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών.


«Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη διεκόπησαν δίχως καμία προειδοποίηση αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους. Τέσσερις μήνες μετά το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, που ως ενδιάμεσος φορέας έχει αναλάβει τα χρέη της ΕΡΤ Α.Ε., δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια» γράφουν. «Από τις αρχές Ιουλίου 2013 οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΦΠΑ για τιμολόγια που ουδέποτε εισέπραξαν. Στις 30 Ιουλίου 2013, εκπρόσωποι της ΕΕΝ και της ΕΣΠΕΚ σε συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ κ. Γκίκα Μανάλη συμφώνησαν να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων παραγωγής, προκειμένου ο δεύτερος να εισηγηθεί την αποπληρωμή τους στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Οικονομικών. Με έκπληξη μαθαίνουμε σήμερα ότι κάποιοι φάκελοι χάθηκαν (!) και ότι η αποπληρωμή δεν πρόκειται να γίνει όσο το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα τελεί “υπό κατάληψιν”.
Στις 8 Αυγούστου 2013, σκηνοθέτες και παραγωγοί καταθέσαμε ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση.
Με την πρόφαση ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλών της καταργηθείσης ΕΡΤ, τόσο ο διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης όσο και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Κουπελίδης αρνούνται να δώσουν λύση.
Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξοφλήσει τα χρέη του, συμβάλλοντας στη λύση του οικονομικού αδιεξόδου των δημιουργών οπτικοακουστικών παραγωγών, γιατί αλλιώς οδηγεί στη χρεοκοπία την ελληνική παραγωγή και ακυρώνει τελικώς την καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο μας αυτή την εποχή» αναφέρουν στην επιστολή.


_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου